Tilapia Fillet – Speed Cooking Dinner

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A while back, apparently, I came across a post over in the German speaking world of blogs that I was going to participate in. But, as life so goes, I just now re discovered the draft of that post. So since I still think it is a great recipe and a worth while effort was pout into it, here is what was going to be my contribution to a ‘Speed Cooking Blog Event’ they held, *mumble*  in March last year…

Recipes had to be able to be thrown together in 30 minutes (or the time it would a take a delivery pizza on Friday night, you know when no one feels like cooking), including chopping and slicing, premade stuff doesn’t count!

It had to be something that would make me feel good and be satisfying enough after a long day. Stir frys come to mind but since that mostly is served with rice and rice was crossed off the list, after all, unless you are really organized (and who can say that on a Friday night? usually not me, that’s why I like those Slow Cooker Friday recipes, here and here) it will take a bit longer to cook rice.  Hmm, it might also be due to the fact that I usually forget the rice first, since I am busy trying to quickly cook something and therefore jump right into the chopping and other fun activities. So my take on this will be a quick one skillet Tilapia filet with greens. It’s so quick, and you don’t even have to defrost the fish first 🙂

Ready… Set… GO!

Per person you will need:

Ingredients

  • 1 Tilapia filet, frozen*
  • 1 handful cherry tomatoes,
  • 1 tsp (or 2) red pepper flakes 1 tbsp butter 1 tbsp lemon juice
  • 1 tbsp capers
  • 2 good handfuls baby spinach

* Or other flaky white fleshed fish like flounder

Directions

  1. Get everything ready, the heat a skillet over medium high.
  2. Add about 1/4 cup water and bring to a boil.
  3. Add the tomatoes and pepper flakes, then place the (still frozen) fish filet on top, cover and cook for about 5 minutes.
  4. Add the spinach, cover again and cook just until the Tilapia flakes easily when poked with a fork.
  5. Transfer to (preferably warmed) plate.
  6. Keep the same skillet, remove from heat. In the same skillet add the lemon juice, capers and butter, tilt and swirl the pan until the butter is melted, season to taste with salt and pepper and drizzle over Tilapia.
  7. Enjoy! As per my kitchen clock, start to finish: 15 minutes
  8. As below, if your significant other for some odd reason does not like capers, you can substitute olives 🙂
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Vergebt mir mal schon im Vorraus, Leute, es ist nämlich schon ein Weilchen her seit ich auf  deutsch “gekocht” habe. Für die, die das interessiert, ich bin aus Basel in der Schweiz, wohne aber schon seit einger Zeit in den Vereinigten Staaten. Da ich aber an einem deutsch sprachlichen Blog Event teilzunehmen gedenke, gebe ich mir mal schön ein Bisschen Mühe und schreibe einen Teil jetzt auch ganz schön braf auf Deutsch. Die Aufgabe was ‘Speed Cooking’ etwas das inert kürzester Zeit hingezaubert werden kann (kürzestes Zeit= weniger Zeit als der Pizza Dienst braucht), etwas dass man so schnell nach einer langen Woche zusammenhauen kann. Stir-Fry habe ich gedacht, aber bin dann am Reis gescheitert. Denn, es sei denn man ist da ganz Präzise, meist braucht der Reis bei mir eben länger, warcheinlich Hauptsächlich weil ich den zuerstmal Vergesse, da ich lieber was Gutes unters Messer nehme. Ich habe aber ein super schnelles Fish Filet Rezept das glaub ich den Kriterien entspricht.

Auf die Plätze, Fertig, Los!

Pro Person braucht man:

  • 1 Tilapia Filet*
  • 1 handvoll Cherry Tomaten (hab das nachgeschaut:Kirsch Tomate, echt?)
  • 1 TL rote Chilipfeffer, gemahlen,
  • 1 EL Butter,
  • 1 EL Zitronensaft,
  • 1 EL Kapern,
  • 2 handvoll junger Spinat
  • Salz und frisch gemahlenen Pfeffer

Loss gehts!

  1. Alle Zutaten parat legen, Tomätchen und Spinach gegebenenfalls waschen.
  2. In einer Sauté Pfanne 1 dl Wasser zum kochen bringen, Tomaten und Chilipfeffer dazugeben, dann das noch gefrorene Fisch Fillet darauf legen und die Pfanne zudecken.
  3. Etwa 5 minuten köcheln lassen.
  4. Spinat dazugeben und weitere 2-3 Minuten zugedeckt kochen, bis das Tilapia Filet gekocht ist und leicht auseinender kommt wenn man mit einer Gabel probiert.
  5. Alles auf (vorgewärmtem) Teller beiseite stellen. Pfanne vom Herd nehmen.
  6. In dieselbe Pfanne die Kapern, Zitronensaft und Butter geben, hin und her bewegen bis die Butter geschmolzen ist. Mit Salz und Pfeffer würzen und über den Fisch geben.
  7. Per Küchenuhr brauchte das ganze mal 15 minuten!
  8. Falls man mit einem nicht Kapern essenden Individuum lebt, kann man auch Oliven anstatt der Kapern brauchen, siehe Bild oben 🙂

*(oder anderes weissfleischiges Filet, man könnte auch Flunder brauchen)

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We had a peanut salad on the side!

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